Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

«Και οι δύο θα είναι στην Πόλη»


Η γενιά των 70΄s και των 80's που αγαπούν πραγματικά το μπάσκετ, βλέποντας τον Ουφούκ Σαρίτσα στον πάγκο της Εφές, συλλαμβάνονται από μία γλυκιά νοσταλγία. Εντάξει, ασφαλώς και δεν είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς τις εθνικιστικές κορώνες που εκτόξευε μετά από κάθε νίκη της Εφές επί ελληνικής ομάδας, όπως για παράδειγμα στη Γλυφάδα, το 1993, επί του Παναθηναϊκού, όταν μιλώντας με τη μητέρα του στο τηλέφωνο, φώναζε... "Μάνα, τα ξέσκισα τα σκυλιά"...

Παρεμπιπτόντως, αυτό ήταν και το τελευταίο παιχνίδι του Ζέλικο Παβλίσεβιτς στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Πάντως, ο χρόνος είναι καλύτερος γιατρός... Ακόμα και τα πιο στυγνά εγκλήματα παραγράφονται. Πόσο μάλλον, ο εθνικιστικός ενθουσιασμός ενός πιτσιρικά, μεγαλωμένου προφανώς σε πολύ φανατικό περιβάλλον.
Η παρουσία μεγάλων σταρ του παρελθόντος στους πάγκους ισχυρών και παραδοσιακών ομάδων, σε κάθε περίπτωση, μας προκαλεί μία πολύ ευχάριστη διάθεση. Πιθανώς, γιατί περπατήσαμε τα χρόνια της αθωότητας παράλληλα και την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο.
Οταν εμείς, ως ελληνικό μπάσκετ είχαμε τον Αλβέρτη και τον Σιγάλα, ή τον Μυριούνη και τον Οικονόμου, οι Τούρκοι είχαν τον Ουφούκ Σαρίτσα, ως σούπερ σταρ της εποχής. Νεανία σούπερ σταρ βεβαίως, αλλά σε μία εποχή που το μπάσκετ άνθιζε και η ελληνοτουρκική σχέση είχε πολλά σκαμπανεβάσματα, τα ονόματα ήταν λογικό να μείνουν αποτυπωμένα στον εγκέφαλο.
«Ξέρω που έχω μπλέξει»
Για περισσότερα από δέκα χρόνια, στην παντοκρατορία της Εφές Πίλσεν, ο Ουφούκ Σαρίτσα ήταν διαρκώς ...μέσα στα πόδια μας. Είτε με την Εφές, είτε με την Εθνική ομάδα, που η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν έπληξε την Ελλάδα.
Ουσιαστικά ο Τούρκος κόουτς, που γεννήθηκε το 1972, ήταν για τους γείτονες ο άνθρωπος που έδωσε τη σκυτάλη της δημοφιλίας στον Ιμπράϊμ Κουτλουάι... Και σε μία εποχή, όπου για τους Τούρκους η βιτρίνα ήταν το παν (όπως και τώρα βέβαια), ο παίκτης (τότε) Σαρίτσα εμφανιζόταν με την Πόρσε του στον Αμπντί Ιπεκτσί, παρκάροντας ακριβώς έξω από τα αποδυτήρια. Μεγάλες στιγμές!
Μετά από πολλά χρόνια λοιπόν, ο Ουφούκ Σαρίτσα ανέλαβε ίσως την πιο δύσκολη αποστολή της ζωής του... Δέχθηκε το χρίσμα του προπονητή της Εφές, τη χρονιά που η Κωνσταντινούπολη θα διοργανώσει το Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα και αντιλαμβάνεστε πόσο βαρύ είναι το φορτίο.
"Ξέρω πολύ καλά που έχω ...μπλέξει" λέει χαριτολογώντας ο κόουτς της Εφές που το προηγούμενο διήμερο αντιμετώπισε κατά σειρά τους δύο αιώνιους αντιπάλους, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.
Για να επανέλθει αμέσως όμως και με απόλυτη σοβαρότητα να πει... "Είναι τεράστια τιμή για εμένα να οδηγήσω της Εφές στο Φάιναλ Φορ. Ακόμα και αν βρεθούμε εκεί θα είναι μία τεράστια επιτυχία, καθώς έχουν περάσει πολλά χρόνια (σ.σ από το 2001 στη Σουπρολίγκα) από τότε που η συγκεκριμένη ομάδα έπαιξε σε Φάιναλ Φορ. Ολοι λένε ότι έχουμε καλό ρόστερ. Εγώ θα πω ότι εκτός αυτού, έχουμε καλά παιδιά, που σέβεται ο ένας τον άλλον. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Πράγματι έχουμε πλήρη σύνθεση, με αρκετές επιλογές, θα πρέπει όμως να λειτουργήσουμε ως ομάδα για να φτάσουμε ψηλά".
«Εμαθα πολλά στα 7 χρόνια ως βοηθός»
Στην Εφές ο Σαρίτσα έπαιξε 8 χρόνια, από το 1992 μέχρι το 1999, για να μεταπηδήσει ακολουθως στην ανερχόμενη δύναμη της χώρας, την Ούλκερ... Εν συνεχεία έκανε ένα πέρασμα από το Ισραήλ την Πινάρ και την Νταρουσάφακα μέχρι να επιστρέψει στην Μπεσίκτας, όπου το 2005, ανέλαβε για πρώτη φορά χρέη ασίσταντ κόουτς. Μάλιστα, στο τέλος της σεζόν 2006-07, μετά την αποχώρηση του Μουράτ Ντιντίν, έλαβε την εντολή να οδηγήσει την ομάδα ως head coach μέχρι το τέλος της σεζόν...
"Ξέρω, ξέρω τι λένε για εμένα.... Τα έχω ακούσει. Κάθε μέρα τα ακούω... Οτι είμαι άπειρος, ότι δεν έχω μεγάλη παρουσία στους πάγκους, ότι δεν έχω κληθεί ποτέ ξανά να συνεργαστώ ως προπονητής με μεγάλες προσωπικότητες. Η απάντησή μου σε όλα αυτά είναι η εξής: Επί 7 χρόνια που βρίσκομαι στους πάγκους ως συνεργάτης σημαντικών κόουτς έμαθα πολλά. Επίσης πριν από αυτό, είχα μία καριέρα 21 ετών ως παίκτης, κατά την οποία συνεργάστηκα με τεράστιου προπονητές. Από όλους έχω πάρει κάτι, που ελπίζω να βγει. Αυτά, συν τη διάθεσή μου για δουλειά, είναι τα αβαντάζ που έχω έναντι του ντεζαβαντάζ της απειρίας".
Το πρώτο δείγμα πάντως της Εφές, δεν είναι άσχημο. Απεναντίας... Είναι εξαιρετικό. Ο Σαρίτσα δε δοκιμάστηκε βεβαίως στα φιλικά με Παναθηναϊκό και Ολυμιακό, αλλά η ομάδα του έδειξε πολύ καλά στοιχεία. Και πάνω απ΄όλα, εξαιρετικό ρόστερ... "Ξέρω τι σημαίνει να αντιμετωπίζεις μεγάλες προσωπικότητες. Ολοι θέλουν να παίξουν... Είναι όλοι όμως εξαιρετικά παιδιά. Και σπουδαίοι εργάτες... Οπως φαίνεται όλα τα παιδιά με πιστεύουν και εγώ από την πλευρά μου τους εμπιστεύομαι... Είναι πραγματική ομάδα η Εφές φέτος... Κάθε μέρα βάζουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να παίξουμε στο Φάιναλ Φορ. Ολα είναι πιθανά...".
«Και οι δύο θα είναι εκεί»
Για να έρθει η κουβέντα στις δύο ελληνικές ομάδες... "θα σου πω κάτι και γράψ' το από τώρα αν θέλεις... Και οι δύο ομάδες θα είναι στο Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης" είπε με σιγουριά ο Τούρκος κόουτς... "Τόσο σίγουρος;" τον ρωτήσαμε... "Ναι, τόσο... Ξέρετε, όλοι λένε ότι και οι δύο ομάδες έχουν χάσει δύναμη, έχουν χάσει παίκτες κτλ κτλ...
Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι κάθε χρόνο, μα κάθε χρόνο, ό,τι κι αν συμβεί οι δύο ομάδες είτε είναι στο Φάιναλ Φορ, είτε χάνουν τη συμμετοχή τους την τελευταία στιγμή. Δείτε τι έγινε πέρσι με τον Παναθηναϊκό. Ποιος το πίστευε ότι θα φτάσει τόσο ψηλά... Κι όμως! Εφτασε! Ε, αυτό είναι. Ο κόουτς Ιβκοβιτς και ο κόουτς Ομπράντοβιτς είναι δύο τεράστιοι κόουτς, ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν κι έχουν μπροστά τους πολύ χρόνο να διορθώσουν την κατάσταση. Ιδιαίτερα ο Παναθηναϊκός που είχε τόσες πολλές απουσίες παίζοντας στο τουρνουά Φιλίας".
Για να προσθέσει... "Ειλικρινά εύχομαι μέσα από την καρδιά μου η τετράδα του Φάιναλ Φορ να είναι αυτή του τουρνουά, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η Φενέρ κι εμείς. Θα ήταν εξαιρετικό αν συνέβαινε κάτι τέτοιο".
Κι αφού δε δίστασε να ομολογήσει ότι ο καλύτερος κόουτς που είχε στην καριέρα του ήταν... "Ο Αϊντίν Ερς, ένας πανέξυπνος άνθρωπος κι ένας σπουδαίος κόουτς", τόνισε... "Κοιτάξτε προβλήματα έχουν όλες οι ομάδες. Το μόνο που ξέρω είναι ότι αν πετύχουμε στη διάρκεια της σεζόν, είτε τον Παναθηναϊκό, είτε τον Ολυμπιακό, θα δούμε εντελώς διαφορετική εικόνα, από αυτή που είδαμε στο τουρνουά. Και οι δύο ομάδες θα γίνουν καλύτερες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου