Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Γκιστ, ο εκδικητής!

Ο Γκιστ το κέρδιζε, ο Ούκιτς το… έχανε, αλλά τελικά ο Παναθηναϊκός γλίτωσε το έμφραγμα και παρέμεινε ολοζώντανος!
Παρά τη νέα ατυχία με τον Διαμαντίδη (υπέστη βαρύ διάστρεμμα στο 35'), οι «πράσινοι» επικράτησαν δια πυρός και σιδήρου της Μάλαγα με 78-73 και με 2-1 νίκες, διατηρούν ακέραιες τις ελπίδες για πρόκριση στην επόμενη φάση…
Ο Τζέιμς Γκιστ «εκτέλεσε» την πρώην ομάδα του και χάρισε στον Παναθηναϊκό μια ανέλπιστη νίκη, με δεδομένη την εικόνα του παιχνιδιού. Ο Αμερικανός εκτέλεσε την Μάλαγα με δύο τρίποντα στο τελευταία 5λεπτο, τα πανηγύρισε έξαλλα μπροστά στον Ρέπεσα και στην ουσία οδήγησε τους «πράσινους» σε μια σπουδαία νίκη που μπορεί να κρίνει και την πρόκριση στο φινάλε του Τοπ-16!
Αυτό που «έχτισε» βεβαίως ο Γκιστ, κόντεψε να το καταστρέψει ο Ούκιτς που έκανε τραγικά λάθη στο τελευταίο δίλεπτο, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο το ροζ φύλλο αγώνα.
Οι άμυνες πήγαν… περίπατο
Μόνο και μόνο το γεγονός ότι σ' ένα 10λεπτο σημειώθηκαν 42 πόντοι δείχνει τις… αεράμυνες του Παναθηναϊκού και της Μάλαγα στο ξεκίνημα του αγώνα. Οι «πράσινοι» προηγήθηκαν μεν με 23-19, αλλά ήταν σαφές πως είχαν πρόβλημα στην άμυνα, τα περιφερειακά σουτ και των Ισπανών και τις δεύτερες επιθέσεις από τα επιθετικά ριμπάουντ.
Ο Πεδουλάκης επιχείρησε να βελτιώσει την εικόνα με την είσοδο του Μπανκς, του Σχορτσανίτη και του Καπόνο, αλλά η κίνησή του είχε αντίκρισμα κατά το 1/3… Από τη μία, ο Καπόνο δεν κατάφερε να πάρει τα ελεύθερα σουτ και φορτώθηκε νωρίς με φάουλ, ο «Σόφο» τροφοδοτήθηκε σε εντελώς λάθος σημεία στη ρακέτα και μόνο ο Μπανκς αποδείχτηκε «λίρα εκατό»…
11 πόντοι από τον Μπανκς
Ο Αμερικανός πλέι μέικερ έδειξε να ανακάμπτει από τη μίνι «κοιλιά» και ήταν η μοναδική αξιόπιστη επιλογή στη β' περίοδο. Με 3/3 τρίποντα, 1/1 δίποντο, ο Μπανκς οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο +10 (33-23), αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Η Μάλαγα βρήκε λύσεις από την περιφέρεια (σ.σ. την αρχή έκανε ο Πάνκο μ' ένα τρίποντο), ο Πέροβιτς έκανε «πάρτι» έχοντας 10 ριμπάουντ, 5 εκ των οποίων επιθετικά (!) και οι Ισπανοί μ' ένα σερί 11-0 μέσα σε 2:30 κατάφεραν να περάσουν μπροστά (34-33) στο 18'. Ηταν σαφές πως ο Παναθηναϊκός είχε πρόβλημα στο αμυντικό ριμπάουντ (8 επιθετικά η Μάλαγα), δεν είχε λύσεις στην επίθεση, καθώς μόνο ο Μπανκς είχε διψήφιο αριθμό πόντων κι έμοιαζε να απειλεί με αξιοπιστία το αντίπαλο καλάθι.
Μπάσκετ… γιούρια!
Η εικόνα του γ' 10λεπτου θύμισε τον Παναθηναϊκό της Τουρκίας. Με τον Διαμαντίδη στον πάγκο και με εξαίρεση ένα καλό διάστημα, στο οποίο ο Σχορτσανίτης μοίρασε την μπάλα και βγήκαν ελεύθερα σουτ, στα υπόλοιπα επτά λεπτά του 10λέπτου οι «πράσινοι» ήταν απογοητευτικοί. Η Μάλαγα μ' ένα νέο σερί 8-0, μετέτρεψε το 55-50 σε 58-55, με τον Παναθηναϊκό να κάνει παιδικά λάθη (5 στη γ' περίοδο), να δέχεται εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό και τον Πεδουλάκη να φωνάζει για να διορθώσει τα κακώς κείμενα.
7 λεπτά χωρίς καλάθι, νέο σοκ με Διαμαντίδη!
Η εικόνα του Παναθηναϊκού συνέχισε να είναι απογοητευτική και πάνω που ο κόσμος προσπάθησε να «σπρώξει» την ομάδα μετά το τρίποντο του Ματσιούλις (62-62), ήρθε ο νέος τραυματισμός του Διαμαντίδη για να σοκάρει το ΟΑΚΑ! Στο 34' και σε μια διεκδικούμενη φάση σε αμυντικό ριμπάουντ, ο αρχηγός στραβοπάτησε, έπεσε σφαδάζοντας στο έδαφος και μια… νεκρική σιγή απλώθηκε στο γήπεδο. Ο Διαμαντίδης αποχώρησε, από τα νεύρα του… έσκισε τη φανέλα του και άφησε την ομάδα του χωρίς το «καθαρό» μυαλό που πάντα χρειάζεται στα τελευταία λεπτά.
Τα μεγάλα τρίποντα του Γκιστ!!!
Ο τραυματισμός του Διαμαντίδη σόκαρε αρχικά, αλλά στη συνέχεια… συσπείρωσε το ΟΑΚΑ. Στο 62-62 και με το παιχνίδι στην κόψη του ξυραφιού, ο Γκιστ μπροστά στον πάγκο της Μάλαγα, πήρε την ευθύνη του σουτ, ευστόχησε από τα 6,75μ. και έδωσε ψυχολογικό προβάδισμα στον Παναθηναϊκό (65-62).
Μάλιστα ο Αμερικανός γύρισε στον πάγκο της ισπανικής ομάδας και μ' ένα νεύμα σαν να έδειξε «για να μάθετε που με διώξατε», για να ακολουθήσουν δύο βολές του Ούκιτς κι ένα τρίποντο του Ματσιούλις για να διαμορφωθεί το 70-64. Το… κερασάκι στην τούρτα ήρθε πάλι από τον Γκιστ που με δεύτερο τρίποντο που πανηγυρίστηκε ακόμη πιο έξαλλα, διαμορφώθηκε το 73-64 στο 38'!
Το… έγκλημα του Ούκιτς
Και πάνω που ο Παναθηναϊκός έδειχνε να τελειώνει το ματς, ήρθε να τα… θαλασσώσει ο Ούκιτς για να το κάνει ντέρμπι! Απανωτά λάθη, κάκιστα σουτ, άστοχες βολές, έδωσαν στη Μάλαγα την ευκαιρία να επιστρέψει και να μειώσει σε 73-71, 25'' πριν από το φινάλε. Μάλιστα τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα, αν οι διαιτητές δεν υποδείκνυαν τζάμπολ σε μια διεκδικούμενη φάση και με τη χρήση του instant replay. Η μπάλα δόθηκε στον Παναθηναϊκό, βάσει της σειρά των κατοχών, για να έρθει ο Μπανκς με μία βολή να διαμορφώσει το 74-71. Οι ισπανοί απέτυχαν σε τρίποντο, ο Μπράμος έγραψε το 76-71 και όλα πλέον είχαν τελειώσει.
Τα δεκάλεπτα: 23-19, 39-37, 56-58, 78-73.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 4, Ματσιούλις 14 (4), Καπόνο 7 (1), Ούκιτς 5, Λάσμε 7 (9ριμπ.), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 6 (1), Γκιστ 17 (3/5 τρίποντα), Μπανκς 14 (3/3 τρίποντα), Σχορτσανίτης 4.
ΜΑΛΑΓΑ (Ρέπεσα): Σιμόν 11 (1), Ουίλιαμς, Λίμα, Πάνκο 11 (1), Βιδάλ 5 (1), Ουρτασούν 8, Κάλογουεϊ 14 (2), Πέροβιτς 4, Βάσκεθ 4, Ζόρις 11, Ντράγκιτς 5.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου