Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Κάρφωμα τίτλου μέσα στο ΣΕΦ!

Με άμυνα που έμοιαζε να την προετοιμάζει… χρόνια, τον Πεδουλάκη να δίνει προπονητικό ρεσιτάλ και τους Γκιστ, Λάσμε να κάνουν… πάρτι στη ρακέτα και να καρφώνουν την μπάλα σαν να πρόκειται για διαγωνισμό καρφωμάτων, οι «πράσινοι…» επικράτησαν στον πρώτο τελικό με 64-51 και πλέον κρατούν το πρωτάθλημα στην έδρα τους! Αν ο Παναθηναϊκός εκμεταλλευτεί πλέον το ΟΑΚΑ, θα πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου και θα επιστρέψει στο θρόνο του βασιλιά, ύστερα από διάλλειμα ενός χρόνου…
Ο Παναθηναϊκός ήταν πραγματικά εντυπωσιακός, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που ήταν απογοητευτικός, «έσπασε» τα καλάθια και υποτάχθηκε μοιραία σ' έναν πολύ καλύτερο αντίπαλο που ήταν πολύ καλύτερα προετοιμασμένος και φανερά πιο διψασμένος!
Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε πιο έτοιμος ψυχολογικά την σειρά των τελικών, πάτησε με ξεκάθαρο στόχο στο παρκέ κι έδειχνε να διαθέτει περισσότερο «καθαρό» μυαλό από τον Ολυμπιακό. Με την άμυνα στη ρακέτα να κλείνει σαν μέγγενη, τον Πεδουλάκη να ρισκάρει με τα σουτ του Κατσίβελη και τον Σπανούλη να παίζει ένας… εναντίον όλων, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κρατήσει τον πρωταθλητή Ευρώπης στους 11 πόντους στο τέλος του α' 10λεπτου.
Ο Ολυμπιακός αιφνιδιάστηκε βλέποντας πως δεν μπορεί να «τρυπήσει» την αντίπαλη ρακέτα, έψαξε τα μακρινά σουτ, αλλά όσο δεν τα `βαζε τόσο αγχωνόταν ψυχολογικά… Ο Παναθηναϊκός, χωρίς να κάνει τίποτα το ιδιαίτερο επιθετικά, αλλά ευστοχώντας στα μακρινά σουτ (5/11 στο ημίχρονο) πήρε το προβάδισμα με το καλημέρα (8-2 στο 5') και το διατήρησε μέχρι το 20'΄.
Οι «πράσινοι» κατάφεραν να πάνε το ματς σε set ρυθμό, δεν άφησαν τον Ολυμπιακό να τρέξει και από την στιγμή που κράτησαν τον πρωταθλητή στους 22 πόντους στο ημίχρονο (!), ήταν σχετικά εύκολο να διατηρήσουν το προβάδισμα…
Το τέταρτο φάουλ του Αντιτς και ο εκνευρισμός από νωρίς…
Οσο δεν έβγαιναν οι επιθετικές επιλογές, τόσο προσπαθούσε από μακριά ο Ολυμπιακός και με ποσοστό 2/17 τρίποντα, το -9 (31-22) μάλλον ήταν… θρίαμβος για τους γηπεδούχους. Στο ξεκίνημα του β' 10λεπτου, ο Ολυμπιακός επιχείρησε να «ανεβάσει» την άμυνά του, κατάφερε να κρατήσει άποντο τον Παναθηναϊκό επί 4:30 λεπτά, αλλά έκανε μια… τρύπα στο νερό με την επιθετική του αστοχία. Όταν μείωσε σε 16-22, δέχτηκε ένα σερί 7-0 και είδε τη διαφορά να εκτοξεύεται στη μέγιστη τιμή (29-16) με τον Αντιτς να χρεώνεται με τέταρτο φάουλ και να κάθεται από νωρίς στον πάγκο.
Ο Σκοπιανός είχε διαπληκτισμό με τον Λάσμε, οι δύο παίκτες χρεώθηκαν από ένα φάουλ και αμέσως μετά ο φόργουορντ του Ολυμπιακού κινήθηκε εναντίον του αντιπάλου του, με αποτέλεσμα να χρεωθεί με τεχνική ποινή. Η απόφαση αυτή των διαιτητών προκάλεσε εκνευρισμό στους «ερυθρόλευκους» που συνέχισαν να εκβιάζουν τα μακρινά σουτ και να προσπαθούν να… σπάσουν τον τοίχο, περνώντας από μέσα, χωρίς να έχουν άλλη επιλογή στην επίθεση.
Ο Σπανούλης έβρισκε τον μπελά του κάθε φορά που επιχειρήσει να διεισδύσει, ο Σλούκας πήρε, αλλά δεν έβαλε τα σουτ, ενώ οι τρεις ψηλοί (Πάουελ, Χάινς, Σερμαντίνι) δεν είχαν καμία παρέμβαση επιθετικά. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να είναι στο +9 με τον Διαμαντίδη να μένει χωρίς πόντο και τους Γκιστ, Λάσμε, Γκουίν να κάνουν εξαιρετική δουλειά στη ρακέτα, τόσο στην άμυνα, όσο και την επίθεση.
Κάρφωμα και ξανά… κάρφωμα!
Ενώ άπαντες περίμεναν την αντίδραση του Ολυμπιακού, ήρθε νέο… χτύπημα από τον Παναθηναϊκό για να «παγώσει» το ΣΕΦ! Με την ίδια συνταγή στην άμυνα, τον Κάρι σε ρόλο δημιουργού και τους Λάσμε , Γκιστ να καρφώνουν από το… σπίτι τους, η διαφορά εκτινάχθηκε στο +15 (48-33). Αποκορύφωμα το απίστευτο κάρφωμα του Γκαμπονέζου στον αιφνιδιασμό, ο οποίος πάτησε 2,5 τουλάχιστον μέτρα μακριά από το καλάθι και με κίνηση… αράχνης κάρφωσε την μπάλα, για να ακολουθήσουν άλλα δύο θεαματικές ενέργειες από τον Γκιστ. Ο Μπαρτζώκας δεν είχε πλέον άλλη επιλογή και αναγκάστηκε να τα παίξει «όλα για όλα». Δοκίμασε τον Γκετσεβίτσιους για να πάρει τα σουτ που δεν έβαζαν οι συμπαίκτες του, επανέφερε τον Αντιτς με τέσσερα φάουλ και ζήτησε ασφυκτική πίεση σ' όλο το γήπεδο από το ξεκίνημα του τελευταίου 10λέπτου.
Απίστευτο +20 στο φινάλε!
Ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλος του Παναθηναϊκού δεν θα μπορούσε να πιστέψει αυτό που ακολούθησε… Ο Ολυμπιακός μείωσε προσωρινά στους 9 (49-40) και αμέσως μετά ξεκίνησε νέα… καταιγίδα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τα 6,75μ.! Δύο τρίποντα του Μπράμου έστειλαν τη διαφορά στο +19 (59-41) με τους οπαδούς του Ολυμπιακού να αποχωρούν σταδιακά από το ΣΕΦ 3:30 πριν από τη λήξη του παιχνιδιού! Ο πάγκος του Παναθηναϊκού, με πρώτο τον Δημήτρη Γιαννακόπουλου, πανηγύριζαν έξαλλα κάθε καλάθι της ομάδας, ενώ οι εναπομείναντες φίλοι του Ολυμπιακού αποθέωναν την ομάδα τους και ζητούσαν διπλό στο ΟΑΚΑ…
Τα δεκάλεπτα: 11-19, 22-31, 36-49, 51-64
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Χάινς 5, Άντιτς, Σπανούλης 11 (1), Περπέρογλου 5, Σερμαντίνι, Σλούκας 5 (1), Πάουελ 6, Γκετσεβίτσιους 2, Πρίντεζης 9 (1), Παπανικολάου 6 (1), Κατσίβελης 2.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Σχορτσανίτης 3, Μπράμος 11 (3), Κάρι 6, Ματσιούλις 7 (2), Ούκιτς 12 (1), Λάσμε 8, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 4, Γκιστ 10 (11 ριμπ.), Γκουίν 3 (1), Ξανθόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου