Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Με το μαχαίρι στα δόντια!

Ο Ρομέιν Σάτο μιλάει για την πρώην ομάδα του Σιένα και τα κόλπα του Πιανιτζιάνι στην άμυνα, τονίζοντας πως όλοι στον Παναθηναϊκό προετοιμάζονται για πολύ σκληρό παιχνίδι στον ημιτελικό του φάιναλ φορ...
Επί τέσσερα χρόνια ήταν βασικό στέλεχος της πρωταθλήτριας Ιταλίας και εκ των βασικών πρωταγωνιστών της εντυπωσιακής πορείας της την τελευταία τετραετία. Με τη «μαυροπράσινη» φανέλα της Μοντεπάσι, ο 30χρονος Κεντροαφρικανός φόργουορντ έφτασε στο φάιναλ φορ του 2008, ενώ μία χρονιά αργότερα (2009) έχασε το τρένο της πρόκρισης από τον Παναθηναϊκό, που μετέπειτα αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο Βερολίνο.

Το περασμένο καλοκαίρι, ύστερα από τέσσερα χρόνια στη γραφική μεσαιωνική πόλη της Τοσκάνης, ο Ρομέιν Σάτο αποφάσισε να υπογράψει τριετές συμβόλαιο με τους «πράσινους» και στην πρώτη κιόλας χρονιά του βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρώην ομάδα του, ένα βήμα πριν από τον τελικό της εφετινής Ευρωλίγκας.
Το gazzetta.gr είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του και ο Σάτο μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις του γύρω από τον ημιτελικό της 6ης Μαΐου στο Παλάου Σαν Τζόρντι της Βαρκελώνης.
- Πόσο βοηθούν τέτοια παιχνίδια σαν το τελευταίο, που η διαφορά έφτασε τους 70 πόντους, να μπείτε σε υψηλό αγωνιστικό ρυθμό ενόψει της έναρξης των πλέι οφ αλλά και των αγώνων του φάιναλ φορ;
«Αυτή τη στιγμή ο μοναδικός μας στόχος είναι να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι και να αντιμετωπίζουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, ως μια ευκαιρία για περαιτέρω βελτίωση... Μας περιμένουν πολύ σημαντικοί αγώνες σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και πρέπει να ανεβάσουμε ρυθμούς... Δεν μας ενδιαφέρει με ποια ομάδα παίζουμε, αλλά το τι κάνουμε εμείς μέσα στο γήπεδο...»
- Απέναντι στον Πανελλήνιο, παρατήρησες βελτίωση σε κάποιους τομείς του παιχνιδιού σας;
«Νομίζω ότι βγάλαμε μεγάλη ενέργεια στην άμυνα και είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε πάνω σε ορισμένα καινούρια στοιχεία που θέλουμε να προσθέσουμε στο παιχνίδι μας, έτσι να βελτιωθούμε σε άμυνα κι επίθεση και να διαπιστώσουμε ποιες αδυναμίες πρέπει να διορθώσουμε στις επόμενες προπονήσεις...»
- Γνωρίζεις ότι η διαφορά των 70 πόντων ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του Παναθηναϊκού στην Α1 Κατηγορία; Είναι τόσο κακή ομάδα ο Πανελλήνιος ή εσείς δεν τους αφήσατε να πάρουν ανάσα;
«Αλήθεια; Δεν το ήξερα... Άρα, να που κάτι θα μείνει από αυτό το παιχνίδι... Για τους αντιπάλους μας ήταν το τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς, αφού δεν προκρίθηκαν στα πλέι οφ... Ήταν προφανές ότι δεν είχαν όρεξη να παίξουν και δεν ασχολήθηκαν καθόλου, αφού μάλλον είχαν στο μυαλό τους τις διακοπές...»
- Το περασμένο καλοκαίρι, όταν έπειτα από τέσσερα χρόνια στη Σιένα, υπέγραφες στον Παναθηναϊκό, σίγουρα δεν θα μπορούσες να φανταστείς ότι θα αντιμετωπίσεις την πρώην ομάδα σου στον ημιτελικό του φάιναλ φορ...
«Όχι, σε καμία περίπτωση, αλλά τώρα που συνέβη είμαι διπλά ενθουσιασμένος! Θα έχει μεγάλη πλάκα... Είμαι πανευτυχής που τα καταφέραμε και που τα κατάφεραν...»
- Είχες την ευκαιρία να συνομιλήσεις με τους παλιούς σου φίλους και συμπαίκτες;
«Ούτως ή άλλως τα λέγαμε πού και πού στο chat, αλλά μετά την οριστικοποίηση της μεταξύ μας διασταύρωσης στον ημιτελικό του φάιναλ φορ, ανταλλάξαμε συγχαρητήρια και φιλοφρονήσεις και είπαμε και μερικά αστεία...»
- Γνωρίζουμε ότι διατηρείς άριστη σχέση με τον στενό συνεργάτη του Σιμόνε Πιανιτζιάνι και πρώην προπονητή σου στη Σικ Γέζι, Λούκα Μπάνκι, που την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Αθήνα για να παρακολουθήσει από κοντά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό... Συναντηθήκατε καθόλου;
«Όχι, δεν ήξερα καθόλου ότι ήρθε και μου το είπε πρόσφατα ο Δημήτρης Ιτούδης. Ίσως να μην ήθελε να προκαλέσει και γι‘ αυτό δεν μου τηλεφώνησε... Τον αισθάνομαι σαν δικό μου άνθρωπο... Ήμαστε στην ίδια ομάδα πέντε συνεχόμενα χρόνια... Τον ξέρω και με ξέρει πολύ καλά...»
- Αυτό είναι καλό ή κακό για τον Παναθηναϊκό;
«(γέλια!!!) Τι να σου πω τώρα; Η ζωή προχωράει, είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στον Παναθηναϊκό και νιώθω αποκλειστικά αφοσιωμένος στους στόχους της νέας μου ομάδας...»
- Το καλό είναι ότι έπαιξες τέσσερα χρόνια υπό τις οδηγίες του Σιμόνε Πιανιτζιάνι και γνωρίζεις καλά τα «κόλπα» του... Να υποθέσουμε ότι θα μαρτυρήσεις μερικά στον Ομπράντοβιτς;
«Για να είμαι ειλικρινής, ακόμη δεν έχουμε ασχοληθεί με τη Σιένα... Για την ώρα έχουμε μπροστά μας τα δύο πρώτα παιχνίδια στα πλέι οφ και πώς αυτά θα μπορέσουν να βοηθήσουν να μπούμε σε έναν καλό ρυθμό...»
- Τη σκεφτόσαστε όμως, έτσι δεν είναι;
«Σίγουρα, ωστόσο ακόμη δεν έχουμε μπει καν στο κομμάτι της αντιμετώπισής της...»
- Σίγουρα θα την έχεις δει να αγωνίζεται φέτος... Είναι τελείως διαφορετική ομάδα απ’ ό,τι πέρυσι;
«Εντελώς! Οι περισσότεροι παίκτες-κλειδιά έφυγαν και στους πέντε που έμειναν, προστέθηκαν καινούρια παιδιά που χρειάστηκαν αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν. Ίσως γι‘ αυτό και η Σιένα άργησε να βρει ρυθμό την εφετινή σεζόν... Είναι επικίνδυνη πάντως...»
- Στον ημιτελικό θα συναντήσεις και τον «δικό μας», τον Νίκο Ζήση...
«Ο Νίκος είναι ένας από τους καλύτερούς μου φίλους! Είναι εξαιρετικό παιδί κι ένας παίκτης που πάντα μάχεται, προσπαθεί να δώσει τον καλύτερό του εαυτό και δεν παραπονιέται ποτέ... Τον τελευταίο καιρό τούς βοήθησε πάρα πολύ... Έπαιξε σε αρκετές μεγάλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής σας κι έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία και υψηλές παραστάσεις στο κορυφαίο επίπεδο του ανταγωνισμού... Ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει γι‘ αυτό και είναι τόσο επιτυχημένος μέχρι τώρα. Μαζί με τον ΜακΚάλεμπ έχουν δημιουργήσει πολύ καλό δίδυμο».
- Σίγουρα είναι πολύ νωρίς ακόμη να μιλήσουμε γι’ αυτό το παιχνίδι, αλλά προβλέπεις να γίνεται σκληρή μάχη στον πρώτο ημιτελικό;
«Εννοείται... Όταν παίρνεις μέρος σε έναν ημιτελικό του φάιναλ φορ, το δέλεαρ του τελικού και της διεκδίκησης του τροπαίου είναι πραγματικά πολύ μεγάλο... Γνωρίζοντας, μάλιστα τον τρόπο με τον οποίο αμύνεται η Σιένα και το πόσο “physical” είναι το παιχνίδι της, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα πολύ σκληρό παιχνίδι με πολύ δυνατές μάχες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου