Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Τα... σηκώνουν και φεύγουν!

Κατά τα φαινόμενα ο Αντώνης Φώτσης θα αποτελέσει παρελθόν από τον Παναθηναϊκό, κάτι που αν τελικά συμβεί και τυπικά, θα δώσει συνέχεια σε μια εντυπωσιακή και άκρως ενδιαφέρουσα… συμπτωματική παράδοση που αξίζει να καταγραφεί.Αν λοιπόν ο Φώτσης αποχωρήσει από το «πράσινο» ρόστερ, θα είναι η έκτη φορά που ένας παίκτης του «τριφυλλιού» κρίνει –εν πολλοίς- με την απόδοσή του το τελευταίο παιχνίδι σειράς τελικών (σ.σ. δηλαδή χαρίζει τίτλο στον Παναθηναϊκό) και στη συνέχεια αποχωρεί!

Μάλιστα για τον Φώτση αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που πετυχαίνει κάτι τέτοιο, καθώς όπως θα διαβάσετε παρακάτω στο θέμα του SentraGoal το έχει… ξανακάνει το 2003.
Εκτός του Φώτση, τίτλους στον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια χάρισαν και οι Βασίλης Σπανούλης, Νίκος Χατζηβρέττας, Δημήτρης Παπανικολάου και Γιάκα Λάκοβιτς και στη συνέχεια αποχώρησαν.2011: Αντώνης Φώτσης
Σε μια μαγική εμφάνιση, ο Αντώνης Φώτσης «ντύνεται»… Λάρι Μπερντ και με 6/6 τρίποντα (22π. συνολικά) «σκοτώνει» τον Ολυμπιακό στον τέταρτο περσινό τελικό στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός επικρατεί με 101-94 στην παράταση και με 3-1 νίκες πανηγυρίζει την κατάκτηση του 9ου σερί πρωταθλήματός, 13ου τα τελευταία 14 χρόνια και το 32ου στην ιστορία της ομάδας!

Όπως προκύπτει μέχρι στιγμής από το ρεπορτάζ, ο Φώτσης τα έχει βρει σε όλα με την Μπαρτσελόνα και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα φοράει τη φανέλα της για τα επόμενα δύο χρόνια.





2010: Βασίλης Σπανούλης

Ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε την κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος μέσα στο ΣΕΦ σε εκείνο το... αλήστου μνήμης παιχνίδι που διήρκεσε περίπου 4 ώρες προτού διακοπεί οριστικά με σκορ 76-69 υπέρ των «πράσινων». Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο κορυφαίος του «τριφυλλιού» μαζί με τον Μάικ Μπατίστ, σημειώνοντας 15 πόντους (σ.σ. ακόμη είχε τρεις ασίστ και ένα κλέψιμο) και οδηγεί, μαζί με τον Αμερικανό σέντερ, την ομάδα τους στο 3-1 και τον τίτλο.

Η συνεχεία μετά είναι φυσικά γνωστή. Ο Ελληνας γκαρντ μεταπήδησε στον «αιώνιο» αντίπαλο Ολυμπιακό.




2008: Νίκος Χατζηβρέττας
Στο τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, μετά από έξι χρόνια, ο Νίκος Χατζηβρέττας είχε συμβάλει την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2008. Ο Ολυμπιακός είχε το πλεονέκτημα έδρας ωστόσο οι «πράσινοι» με το 67-69 στο πρώτο ματς στο ΣΕΦ το έσπασαν και στο τέταρτο ματς της σειράς το «τριφύλλι» επικρατεί με 94-81 και πανηγυρίζει τον τίτλο με 3-1 νίκες. Η συμβολή του Χατζηβρέττα ήταν πολύτιμη, καθώς με ένα τρελό... τετράποντο (σ.σ. τρίποντο και μία βολή που κέρδισε από το φάουλ του Τεόντοσιτς), στις αρχές του τελευταίου δεκαλέπτου, ο Ελληνας γκαρντ αύξησε το προβάδισμα της ομάδας του στους 9 πόντους (71-62) και ουσιαστικά την έβαλε σε... τροχιά νίκης. Για την ιστορία ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής είχε σε εκείνο το ματς 7π. σε σχεδόν 13 λεπτά συμμετοχής.
Πάντως ούτε και αυτός έμεινε στο «πράσινο» ρόστερ, καθώς την επόμενη σεζόν ντύθηκε στα «κίτρινα» του Αρη.



2007: Δημήτρης Παπανικολάου

Σε ένα ακόμη επεισοδιακό ματς που είχε σημαδευτεί από αρκετές ασχήμιες (σ.σ. τότε επιτρέπονταν οπαδοί της αντίπαλης ομάδας στην έδρα του αντιπάλου στο πέμπτο ματς), ο Παναθηναϊκός κερδίζει τον Ολυμπιακό με 89-76 στο ΟΑΚΑ και με 3-2 νίκες στέφεται πρωταθλητής Ελλάδας. Παίκτης-«κλειδί» για τους νικητές αναδεικνύεται ο «παροπλισμένος» από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Δημήτρης Παπανικολάου. Ο «Παπ» σημειώνει 12 πόντους σε ισάριθμα λεπτά συμμετοχής και αποτελεί ουσιαστικά το «κρυφό» όπλο του Ζοτς απέναντι στην ομάδα του Πίνι Γκέρσον.

Ωστόσο η επόμενη αγωνιστική σεζόν θα βρει τον Παπανικολάου να φοράει τη φανέλα της ΑΕΚ.



2006: Γιάκα Λάκοβιτς

Το 2006 ο Παναθηναϊκός στέφεται πρωταθλητής «σκουπίζοντας» στους τελικούς τον Ολυμπιακό με 3-0 νίκες. Στο τρίτο ματς της σειράς, ο Γιάκα Λάκοβιτς. παίρνει από το χέρι τους «πράσινους» και με 18 πόντους σε 33 λεπτά συμμετοχής οδηγεί την ομάδα του στο τελικό 82-70 στο ΟΑΚΑ και παράλληλα στην κατάκτηση ενός ακόμη πρωταθλήματος.

Η επόμενη χρονιά βρίσκει τον Σλοβένο γκαρντ στην Μπαρτσελόνα, στην οποία και παρέμεινε μέχρι και φέτος προτού αποχωρήσει και από τους «μπλαουγκράνα».




2003: Αντώνης Φώτσης

Το 2003 ήταν η δεύτερη φορά που ο Αντώνης Φώτσης χάρισε τίτλο στον Παναθηναϊκό και στη κατόπιν αποχώρησε από την ομάδα, συνεχίζοντας αυτή τη φορά στην Ρεάλ Μαδρίτης. Ήταν ο τέταρτος τελικός του πρωταθλήματος της Α1 και πραγματοποιήθηκε στα Λιόσια με την ΑΕΚ ως γηπεδούχο. Στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα ο Παναθηναϊκός προηγείται των «κίτρινων» με σκορ 81-80 και στην τελευταία επίθεση του ματς, ο Τζο Κρίσπιν προσπαθεί να «κλέψει» τη νίκη για την Ενωση. Ωστόσο λογαριάζει χωρίς τον «Μπάτμαν», ο οποίος με μια «αυτοκρατορική» τάπα «κατεβάζει τους διακόπτες» (σ.σ. εκτός από τους 12π. και τα επτά ρ.), χαρίζοντας τη νίκη-τίτλο στην ομάδα του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου