Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Ο δρόμος προς τη... δόξα!


Η Εθνική μας ομάδα βρίσκεται μεταξύ των 12 κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης.Φτάσαμε αισίως στην δεύτερη φάση του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας, και πλέον τα... ψέματα τελειώνουν. Οι 24 ομάδες (σ.σ. για πρώτη φορά είχαμε τόσο μεγάλη συμμετοχή καθώς ως τώρα στην τελική φάση συμμετείχαν 16) έγιναν 12 και φυσικά σε αυτές συμμετέχει και η Εθνική μας ομάδα.

Δύο όμιλοι των έξι ομάδων
Κατ' αρχήν οι 12 ομάδες που προκρίθηκαν, χωρίζονται σε δύο ομίλους των έξι και από κάθε όμιλο θα περάσουν οι τέσσερις πρώτες ομάδες έτσι ώστε στη συνέχεια να συνθέσουν τα τέσσερα ζευγάρια της οκτάδας στα οποία θα έχουμε πλέον νοκ-άουτ παιχνίδι.
Στον έκτο όμιλο η Ελλάδα
Η Εθνική μας τοποθετείται πλέον στον έκτο όμιλο, μαζί με τις Ρωσία, Σλοβενία, Γεωργία (σ.σ. αυτές οι τρεις ομάδες εξασφάλισαν την πρόκρισή τους από τον Δ' όμιλο της πρώτης φάσης), FYROM και Φινλανδία (σ.σ. προκρίθηκαν από τον δικό μας Γ' όμιλο).
Από ` κει και πέρα ο πέμπτος όμιλος αποτελείται από τις Γαλλία, Σερβία, Ισπανία, Τουρκία, Λιθουανία και Γερμανία.
Εν αρχή η Σλοβενία
Να σημειώσουμε ότι σε αυτή τη νέα φάση η Εθνική μας ομάδα θα δώσει τρία παιχνίδια, αντιμετωπίζοντας μόνο τις Ρωσία, Σλοβενία και Γεωργία, δηλαδή τις τρεις ομάδες που ήρθαν από τον Δ' όμιλο της πρώτης φάσης.
Μετά από ρεπό δύο ημερών (σ.σ. Τρίτη και Τετάρτη), πρώτος αντίπαλος της ομάδας του Ηλία Ζούρου θα είναι η Σλοβενία την οποία αντιμετωπίζουμε την ερχόμενη Πέμπτη (8/9) στις 18:00 το απόγευμα. Επόμενος αντίπαλος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος θα είναι η Ρωσία με την οποία παίζουμε το Σάββατο (10/9) στις 21:00, ενώ το τρίτο και τελευταίο παιχνίδι του ομίλου θα το δώσουμε με την Γεωργία, Δευτέρα, 12 του μηνός στις 18:00.
Η μεταφορά των βαθμών και οι νέες βαθμολογίες
Πρέπει να αναφέρουμε ότι σε αυτή την φάση οι ομάδες δεν ξεκινούν από το μηδέν, αλλά «κουβαλάνε» τα αποτελέσματα που έφεραν με τις ομάδες τις οποίες βρίσκονταν στους ομίλους της πρώτης φάσης και οι οποίες επίσης προκρίθηκαν. Για παράδειγμα η Εθνική μας ξεκινάει με τρεις βαθμούς καθώς έχει απολογισμό μία νίκη και μία ήττα από τα ματς με Φινλανδία και FYROM αντίστοιχα.
Αναλυτικότερα η βαθμολογία του νέου ομίλου μας: FYROM 4, Ρωσία 4, Σλοβενία 3, Ελλάδα 3, Γεωργία 2 και Φινλανδία 2.
Η βαθμολογία του 5ου ομίλου: Γαλλία 4, Σερβία 3, Ισπανία 3, Τουρκία 3, Λιθουανία 3 και Γερμανία 2. Πιο άτυχοι οι Γερμανοί καθώς παρά την καλή τους παρουσία στην πρώτη φάση μπαίνουν στη νέα με δύο ήττες (τις οποίες γνώρισαν από Γάλλους και Σέρβους) και δύσκολα θα καταφέρουν να ανατρέψουν το εις βάρος τους σκηνικό.
Οι αγώνες αυτού του ομίλου ξεκινούν την Τετάρτη στις 7 του μηνός, δηλαδή δεν θα έχουμε καθόλου παιχνίδια την Τρίτη (6/9), ενώ οι ώρες έναρξης των τριών αγώνων κάθε ημέρας έχουν οριστεί για τις 15:30, 18:00 και 21:00.
Το έργο της Εθνικής μας δεν θα είναι εύκολο, ωστόσο με δύο νίκες θα μπορεί να αισθάνεται σίγουρη για πρόκριση. Αλλωστε καμία από τις τρεις αντιπάλους μας (σ.σ. και ειδικά Σλοβενία και Γεωργία) δεν είναι ομάδα που δεν «παίζεται».

Ομάδες που τις «έχουμε»

Η Ρώσία είναι θεωρητικά τουλάχιστον η ισχυρότερη ομάδα του ομίλου, καθώς διαθέτει αρκετή εμπειρία, πολλά ψηλά κορμιά και έναν σταρ όπως ο Αντρέι Κιριλένκο. Ωστόσο παρά το 5-0 στον πρώτο γύρο δεν πραγματοποίησε πειστικές εμφανίσεις που να την καθιστούν.. άτρωτη. Αλλωστε την αντιμετωπίσαμε και σε φιλικό προετοιμασίας και καταφέραμε να κερδίσουμε με καλή εμφάνιση και ανατροπή.
Η Σλοβενία έχει δείξει ανέλπιστα καλό πρόσωπο καθώς παρουσιάζεται χωρίς αρκετά από τα αστέρια της (σ.σ. όπως πχ. ο σέντερ με θητεία στο ΝΒΑ Πρίμοζ Μπρέζετς), ωστόσο η Εθνική μας απέδειξε όλα τα τελευταία χρόνια ότι είναι ομάδα που την «έχει». Αλλωστε εν πολλοίς οι Σλοβένοι εναπόκεινται στις... ορέξεις του Γιάκα Λάκοβιτς που δεν είναι και ο πιο αξιόπιστος παίκτης της Ευρώπης...
Οσο για την Γεωργία του Ζάζα Πατσούλια, έχει παρουσιάσει αρκετά σκαμπανεβάσματα, καθώς τη μία κερδίζει με επιβλητικό τρόπο την Ουκρανία και την άλλη χάνει από την Βουλγαρία.
Βεβαίως η Εθνική μας θα πρέπει να αποκτήσει σταθερότητα και διάρκεια στην απόδοση της, στοιχείο που δεν έδειξε στην πρώτη φάση, καθως σε αυτή τη φάση τα πράγματα έχουν... σφίξει!
Οι διασταυρώσεις στους «8»
Η φάση των 12 ολοκληρώνεται την επόμενη Δευτέρα στις 12 του μηνός και μετά από ρεπό μια ημέρας για όλη την διοργάνωση, ξεκινάει η φάση των προημιτελικών. Εκεί ο πρώτος του πέμπτου ομίλου θα διασταυρωθεί με τον τέταρτο του έκτου, ο πρώτος του έκτου με τον τέταρτο του πέμπτου, ο δεύτερος του ενός με τον τρίτο του άλλου ομίλου και αντιστοίχως, έτσι θα προκύψουν τα τέσσερα ζευγάρια που θα συνθέσουν την οκτάδα.
Τότε θα έρθουν τα πραγματικά... παλούκια για την Ελλάδα, καθώς όλα τα φαβορί της διοργάνωσης βρίσκονται στον έκτο όμιλο. Ετσι αν υποτεθεί ότι κάποιος θα ήθελε να διαλέξει αντίπαλο, ποιον να διαλέξεις λαραγε από τις Γαλλία, Σερβία, Ισπανία, Τουρκία, Λιθουανία και Γερμανία; Αλλωστε το 2010 στο Μουντομπάσκετ που επιλέξαμε να χάσουμε από την Ρωσία, η Γαλλία έκανε στην συνέχεια την γκέλα με τη Νέα Ζηλανδία και μας έστειλε... συστημένους πάνω στους Ισπανούς που θέλαμε να αποφύγουμε.
Βεβαίως θα έλεγε κανείς το καλό θα ήταν να μην «πέσουμε» πάνω στο αδιαφιλονίκητο φαβορί της διοργάνωσης που είναι οι «φούριας ρόχας» και όλοι άλλοι... παίζονται!
Οπως και να έχει, η Εθνική μας θα πρέπει να κάνει το καθήκον της και να τα δώσει όλα ώστε να κερδίσει αν είναι δυνατόν και τα τρία ματς στην Β' φάση και μετά να πάει για το χιαστί παιχνίδι με τον αντίπαλο που θα της τύχει, προσδοκώντας στο μεγάλο «μπαμ» που χαρίζει 4άδα.
Ακόμη όμως και αν δεν τα καταφέρουμε, ο πραγματικά μεγάλος στόχος της 6άδας που δίνει εισιτήριο για το προολυμπικό τουρνουά ενόψει των Αγώνων του Λονδίνου το 2012 θα υφίσταται φυσικά και (για την σοβαρή Ελλάδα) θα είναι πέρα για πέρα εφικτός...
  • Ο δρόμος προς τη... δόξα!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου