Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Όχι κι από τον Σερμαντίνι...

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε ούτε απέναντι στην ατάλαντη Καντού (64-63), που είχε για ήρωα της τελευταίας στιγμής τον Γκιόργκι Σερμαντίνι με εύστοχη βολή και κόψιμο με τη λήξη.Για δεύτερο συνεχόμενο εκτός έδρας παιχνίδι ο Ολυμπιακός χάνει «δικό του» ματς στο φινάλε. Μετά την Κάχα Λαμποράλ, ήρθε και η Καντού για να δείξει την απειρία των «ερυθρολεύκων» και πως χρειάζονται ακόμα δρόμο για να γίνουν ομάδα με υψηλές βλέψεις.


Οι Πειραιώτες έλεγχαν το παιχνίδι στη μεγαλύτερη διάρκεια του και έδειχναν ικανοί να πάρουν την νίκη, αλλά το μπλακ άουτ του τελευταίου δεκαλέπτου, στο οποίο σκόραρε μόνο ο Σπανούλης, ήταν αρκετό για να φέρει την Καντού σε θέση οδηγού. Το φινάλε μάλιστα, αυτή τη φορά ήταν ακόμα πιο… επώδυνο από ότι προ εβδομάδας στη Βιτόρια. Τότε, έβαλε το νικητήριο καλάθι ο Πριτζιόνι, ενώ τώρα ο Σερμαντίνι έτρεξε στην άμυνα μετά τη χαμένη του βολή και έκοψε τον Χάινς που ήταν έτοιμος να δώσει το «διπλό» στον Ολυμπιακό.

Η επιλογή της Καντού να αφήσει ελεύθερα σουτ στους παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς, δεν έμεινε ανεκμετάλλευτη από τους «ερυθρολεύκους» που προσπάθησαν από τα πρώτα λεπτά να «τιμωρήσουν» την απόφαση των Ιταλών. Ο Κέσελ ξεκίνησε ευστοχώντας πίσω από τη γραμμή του τρίποντου, ο Άντιτς είχε 0/2, αλλά την ώρα που ι γηπεδούχοι ανακτούσαν αυτοπεποίθηση για την επιλογή τους, ήρθαν ο Κατσίβελης και ο Κέσελ να πετύχουν δυο συνεχόμενα τρίποντα για το 9-14 του 7ʼ.

Η μπάλα περνούσε δύσκολα στους ψηλούς με τον Λάζαρο Παπαδόπουλο να αδυνατεί να παίξει το αγαπημένο του παιχνίδι μέσα από τη ρακέτα προς τα έξω, αλλά ταυτόχρονα η Καντού απειλούσε μόνο από μέση απόσταση, όταν οι περιφερειακοί έβρισκαν χώρο δράσης πριν «πέσουν» πάνω τους οι ψηλοί.
Το σκορ έτσι έμεινε σε χαμηλά επίπεδα με την είσοδο του Σερμαντίνι στο παιχνίδι να δίνει αρκετή δυναμική στο παιχνίδι της Καντού μέσα στη ρακέτα (18-21, 14ʼ), αφού ο βαρύς Μαρκονάτο δεν απειλούσε.
Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός συνέχισε να έχει τον έλεγχο του αγώνα και παρά την απώλεια των ριμπάουντ, πήρε πόντους από το δυναμικό παιχνίδι του Χάινς προς το καλάθι, αλλά και την ενέργεια που έβγαλε ο Παπανικολάου. Με πιεστική άμυνα στην κυκλοφορία της μπάλας οι «ερυθρόλευκοι» διατηρούνταν σχετικά εύκολα στο +7 (21-28, 16ʼ).
Ο Λούκας κατάφερε να αναστατώσει σε αρκετές φάσεις το παιχνίδι, αλλά ταυτόχρονα ο Ολυμπιακός χωρίς να έχει την ίδια αποτελεσματικότητα στην αμυντική λειτουργία του, απώλεσε το μεγαλύτερο μέρος του προβαδίσματος του μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου (31-34, 20ʼ).
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε από εκεί , όπου είχε σταματήσει το δεύτερο δεκάλεπτο. Η Καντού απέκτησε τον έλεγχο του αγώνα και με τρίποντο του Ματζαρίνο που ισοφάρισε για πρώτη φορά στο παιχνίδι (36-36, 22ʼ) ανέβασε τη ψυχολογία του κοινού της. Δυο διαδοχικά καλάθια του Σερμαντίνι μετά από ιδανικό pick ʽn roll και δυο παρόμοιες φάσεις στη συνέχεια από τον Μαρκονάτο έδωσαν στους Ιταλούς προβάδισμα +6 (44-38, 25ʼ).
Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το παιχνίδι χωρίς τον Σπανούλη και μέχρι να μπει στο παιχνίδι ο αρχηγός του, έδειχνε μπλοκαρισμένος επιθετικά με τον Γκετσεβίτσιους να ευστοχεί στο μοναδικό «ερυθρόλευκο» καλάθι στα πρώτα πέντε λεπτά της περιόδου.
Το σχήμα με τους Σπανούλη, Γκετσεβίτσιους, Κέσελ, Αντιτς, Παπαδόπουλο απέδωσε καρπούς, καθώς οι διάδρομοι για την καρδιά της πειραιώτικης ρακέτας κόπηκαν, ενώ ο «Kill-Bill» πήρε πάνω του τις επιθέσεις ανατρέποντας πλήρως τη ροή του αγώνα. Ένα σερί 9-0 μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου έκανε το -6, +4 (45-49, 30ʼ) και τα πάντα άλλαξαν υπέρ των «ερυθρολεύκων».
Η ψυχολογία ήταν με την πλευρά των Πειραιωτών, αλλά η Καντού δε πτοήθηκε. Επέτρεψε μόνο στον Σπανούλη από όλους τους παίκτες του Ολυμπιακού να σκοράρει (49-55, 32ʼ) και έτσι ροκάνισε σταδιακά τη διαφορά. Με σερί 8-0 πέρασε μπροστά στο σκορ (57-55, 36ʼ) και πήρε πάλι στα χέρια της τον έλεγχο του παιχνιδιού.
Το ματς πήγε μέχρι τέλους στα ίσα (61-61, 39ʼ), αλλά ο Λέουνεν έβαλε την Καντού μπροστά με 63-61 στα -44ʼʼ. Ο Σπανούλης στη συνέχεια είχε 2/2 βολές για το 63-63 και ο Σερμαντίνι με 1/2 βολές έδωσε προβάδισμα στην Καντού με 64-63. Η μεγαλύτερη συνεισφορά ωστόσο, του Γεωργιανού σέντερ ήταν όταν στην επαναφορά έκοψε στα ίσια τον Χάινς που εφορμούσε με διείσδυση για να δώσει την νίκη στον Ολυμπιακό.
Τα δεκάλεπτα: 12-16, 31-34, 45-49, 64-63
Καντού (Τριντσιέρι): Λάιτι, Μίτσοφ 2, Σκέκιτς 8, Μαρκοϊσβίλι 8, Λέουνεν 12(2), Μαρκονάτο 10, Ματζαρίνο 6(1), Σερμαντίνι 8, Τσιντσιαρίνι 5, Μπαζίλε 5(1).
Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 4, Λούκας 4, Άντιτς 1, Σπανούλης 23(2), Κέσελ 11(3), Πελεκάνος, Παπαδόπουλος 4, Γκετσεβίτσιους 8(1), Πρίντεζης, Παπανικολάου 3, Κατσίβελης 5(1).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου