Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Άξιος νικητής... και ηττημένος

Ονικητής Παναθηναϊκός ήταν άξιος (74-70), αλλά ο ηττημένος Ολυμπιακός έφυγε από το ΟΑΚΑ με τη γλυκιά γεύση της μικρής ήττας. Κρίσιμος ο Διαμαντίδης, «μπήκε» αργά ο Σπανούλης.Πρώτο clasico της χρονιάς ήταν και πάει. Και το τελικό σκορ δε μπορεί να χαρακτηριστεί κάτι άλλο από αναμενόμενο, αν συνυπολογίσει κανείς και πως οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, στον Ολυμπιακό είχαν παραδεχτεί την ανωτερότητα του αντιπάλου και τον είχαν τοποθετήσει στη θέση του φαβορί.
Δε μπορούσαν να κάνουν κι αλλιώς, όταν ο Παναθηναϊκός έχει διατηρήσει μεγάλο μέρος του βασικού κορμού του με μόλις δύο φυγές (βλ. Φώτσης, Νίκολας), την ώρα που οι ίδιοι αποχαιρέτησαν σχεδόν όλη την περσινή ομάδα (βλ. Τεόντοσιτς, Μπουρούσης, Παπαλουκάς, Μαυροκεφαλίδης, Νεστέροβιτς, Χαλπερίν, Έρτσεγκ, Γκόρντον, Νίλσεν) και δεν αναπλήρωσαν επαρκώς όλα τα κενά. Όχι πως δεν το πάλεψαν, αν κι ο Παναθηναϊκός ήλεγχε τα πάντα σχεδόν καθόλη τη διάρκεια και δεν ανησύχησε παρά ελάχιστες στιγμές.
Στο περσινό «διπλό» ο Βασίλης Σπανούλης δεν έκανε τη διαφορά, αλλά είχε δίπλα του συμπαίκτες που έκαναν συνολικά τη δουλειά. Τώρα με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να του περνά από το πρώτο δευτερόλεπτο «χειροπέδες» και τις «πράσινες» βοήθειες στην άμυνα επίσης να του κλείνουν το δρομοήδη, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έπρεπε να ψάξει από άλλους παίκτες τις απαραίτητες λύσεις. Στην πρώτη περίοδο ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο, με τον Ολυμπιακό να αναγκάζεται να σκοράρει για πρώτη φορά στο 3'41'' (5-2), να σημειώσει το δεύτερο εντός πεδιάς σουτ του στο 6'30'' (10-6) και να φτάσει στα πρώτα 10 λεπτά να έχει σουτάρει 3/7 δίποντα και 1/9 τρίποντα (16-11).
Αν οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν πιο προσεκτικοί και δεν είχαν χαρίσει 5 επιθέσεις με αντίστοιχα λάθη, η πλάστιγγα θα είχε γείρει κατά πολύ υπέρ τους. Με 6 πόντους του Γιώργου Πρίντεζη με την επανέναρξη της αναμέτρησης, οι «ερυθρόλευκοι» ανάσασαν κάπως απέναντι στο ασφυκτικό man to man και μείωσαν στον πόντο (18-17 στο 12'), ωστόσο, η αντίδραση αποδείχτηκε στιγμιαία. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έχει για «πρωινό» τα σουτ από τα 4 μέτρα, ο 3D προτίμησε να τελειώσει ο ίδιος μερικές φάσεις, ο Ίαν Βουγιούκας και σκόραρε και φόρτωσε με φάουλ τους απέναντι ψηλούς κι η διαφορά άρχισε να ανηφορίζει (31-21 στο 15', 39-26 στο 20').
Με τα καλάθια να σπάνε (1/14τρίπ. στο ημίχ.) και τον Kill Bill να είναι... Bill, ο Ολυμπιακός δεν είχε πώς να αντιδράσει και τα «πράσινα» λάθη (10λ. στο ημίχ.) περνούσαν ανεκμετάλλευτα για 20 λεπτά. Όλα άλλαξαν στην τρίτη περίοδο. Ο Παναθηναϊκός έκανε 7 λάθη μέσα σε 7 λεπτά και με τον «Πριντ» να επιστρέφει στο σκοράρισμα με ακόμη 8 πόντους το σκορ έγινε 47-44! Το μακρινό σουτ ξεμπλόκαρε τους «πράσινους», αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει πως είχε κριθεί τίποτα (57-48 στο 29').
Όσα λάθη και να έκανε ο Παναθηναϊκός, όμως, όλα κατέληγαν στο εξής: Ο φετινός Ολυμπιακός δε μπορεί να απειλήσει τον φετινό Παναθηναϊκό, τουλάχιστον στο «σπίτι» του σε πρώτη φάση. Για δέκα λεπτά στην τέταρτη περίοδο η διαφορά γυρόφερνε το +10, παρά τα λάθη που συνέχισαν να έρχονται από την πλευρά των γηπεδούχων ή με τον Μάικ Μπατίστ να ξεκουράζεται σε όλο το δεύτερο μισό. Η μείωση του σκορ σε 74-70 με 3,3'' να απομένουν για τη λήξη, απλώς υπενθύνισε πως ακόμη κι έτσι ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να υποτιμάται.
Τα δεκάλεπτα: 16-11, 41-30, 57-50, 74-70

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου