Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Απορρίφθηκε η ένσταση του Ολυμπιακού

Παρά την σιγουριά που εξέφραζαν στον Ολυμπιακό, ο αθλητικός δικαστής της Ευρωλίγκα απέρριψε την ένσταση των «ερυθρόλευκων» κατά του κύρους του αγώνα με την Σιένα και κατακύρωσε την αναμέτρηση στους Ιταλούς!
Ετσι, η Σιένα κέρδισε (και) στα χαρτιά την αναμέτρηση με 74-72 και ο Ολυμπιακός συνεχίζει στη διοργάνωση με ρεκόρ 1-3, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη τη νίκη στον αποψινό (24/1, 21:45) εκτός έδρας παιχνίδι με την Μακάμπι στο «Γιαντ Ελιάου».
Μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της απόφασης, όπως μπορείτε να το διαβάσετε μεταφρασμένο παρακάτω, ο αθλητικός δικαστής εξηγεί πως ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία παρά το λάθος για να κάνει επίθεση και τονίζει πως το χρονόμετρο που «κόλλησε» ανήκε στους «ερυθρόλευκους» που ως γηπεδούχοι έχουν και την ευθύνη...
Ο Ολυμπιακός αναμένεται να υποβάλει έφεση, ωστόσο οι πιθανότητες να κερδίσει την υπόθεση είναι πλέον λίγες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Euroleague με το σκεπτικό της απόφασης:
«Ο ανεξάρτητος δικαστής της Euroleague απέρριψε την ένσταση που είχε υποβληθεί αναφορικά με δυσλειτουργία του χρονομέτρου στη διάρκεια των τελευταίων φάσεων του αγώνα της 4ης εβδομάδας του Top 16 της Euroleague μεταξύ του Ολυμπιακού και της Σιένα την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου. Η ένσταση είχε υποβληθεί από τον Ολυμπιακό. Εχοντας εκτιμήσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ο ανεξάρτητος δικαστής εξηγεί στην τελική του απόφαση τα εξής:
- Εχοντας εξετάσει προσεκτικά όλα τα δεδομένα, ο ανεξάρτητος δικαστής έχει την άποψη ότι, μέχρι την κόρνα λήξης από τη γραμματεία, και οι δύο ομάδες δεν είχαν γνώση του προβλήματος στο χρονόμετρο και έπαιξαν κανονικά.
- Και οι δύο ομάδες χρησιμοποίησαν το πλεονέκτημα που τους δόθηκε από το πρόβλημα στο χρονόμετρο. Από τη μία πλευρά ο Ολυμπιακός είχε περισσότερο χρόνο για να οργανώσει την επίθεσή του, τον οποίο μπορούσε να εκμεταλλευθεί, αν ο κ. Κάιλ Χάινς δεν είχε αστοχήσει από κοντά. Ο Ολυμπιακός επιπλέον είχε τη δυνατότητα να πάρει τάιμ-άουτ (με την υπό ένσταση επέκταση χρόνου) και θα μπορούσε να επιχειρήσει ένα νικητήριο σουτ. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μπόμπι Μπράουν είχε περισσότερο χρόνο να κάνει το δικό του λέι-απ. Με άλλα λόγια, η δυσλειτουργία του χρονομέτρου δεν ωφέλησε μόνο τη μία ομάδα.
- Ο ανεξάρτητος δικαστής εκτιμά ότι δεν υπάρχουν αθλητικοί λόγοι για την επανάληψη του αγώνα. Αν γινόταν αυτό θα προκαλούσε την αναίτια συνέπεια ότι ο Ολυμπιακός θα είχε άλλη μία ευκαιρία να αλλάξει το αποτέλεσμα του αγώνα, αν και έχασε τις δύο ευκαιρίες που του δόθηκαν στα τελευταία 10 δευτερόλεπτα της αναμέτρησης.
- Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν ακόμα λιγότερο δίκαιο καθώς α) θα είχε προκύψει μέσω διαμαρτυρίας (και όχι στον αγωνιστικό χώρο) και β) είχε προκληθεί (σ.σ. το πρόβλημα) από ελαττωματική συσκευή του ίδιου του γηπέδου του Ολυμπιακού.
- Η βασική ουσία του αθλήματος είναι ότι η διοργάνωση είναι δίκαιη. Αυτό που προσελκύει τους θεατές είναι το απρόβλεπτο του αποτελέσματος. Στη συγκεκριμένη υπόθεση που αφορά τη δυσλειτουργία του χρονομέτρου, αυτές οι απαιτήσεις ικανοποιούνται. Καμία από τις ομάδες αποκόμισε κάποιο άδικο πλεονέκτημα απέναντι στην άλλη και η κατάσταση ήταν αβέβαιη καθώς ο κ. Κάιλ Χάινς θα μπορούσε να σκοράρει, ο κ. Μπόμπι Μπράουν θα μπορούσε να αστοχήσει και/ή ο Ολυμπιακός να είχε ευστοχήσει στο τελευταίο τρίποντο.
- Ως αποτέλεσμα, ο ανεξάρτητος δικαστής εκτιμά ότι το σκορ που κατεγράφη τελικά στο φύλλο αγώνα δεν είναι αντικανονικό και η παρέμβασή του στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν αιτιολογείται, είτε βάσει πραγματικών ή νομικών λόγων.
- Ετσι, η ένσταση πρέπει να απορριφθεί χωρίς να υπάρξει άλλη εξέτασή της. Αυτό το συμπέρασμα καθιστά περιττή για τον ανεξάρτητο δικαστή την εξέταση των άλλων υπομνημάτων που έχουν κατατεθεί από τα μέρη. Ως εκ τούτου, απορρίπτονται όλες οι υπόλοιπες αιτιάσεις.
- Ο ανεξάρτητος δικαστής επιπλέον επισημαίνει στην απόφασή του τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της συγκεκριμένης υπόθεσης και της προηγούμενης που παραθέτει ο Ολυμπιακός, μια αναμέτρηση του Eurocup της σεζόν 2010-11 ανάμεσα στην Γκέτιγκεν και την Μπεσίκτας, στην επίσημη ένστασή του:
- Στο παιχνίδι μεταξύ της Γκέτιγκεν και της Μπεσίκτας, η τελευταία και επίδικη μπαλιά ήταν “ζωντανή” μέχρι την τελική κόρνα της γραμματείας.
- Στο παιχνίδι μεταξύ της Γκέτιγκεν και της Μπεσίκτας, η δυσλειτουργία του χρονομέτρου ευνόησε τη γηπεδούχο ομάδα, η οποία είχε επιπλέον χρόνο για να σκοράρει το νικητήριο καλάθι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου