Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Ο Ρόκο και τα... αδέλφια του!

Ο Ρόκο Λένι Ούκιτς πήρε τον Παναθηναϊκό από το χεράκι και με 21 πόντους, ¾ τρίποντα, 6 ασίστ, ένα καθοριστικό επιθετικό ριμπάουντ κι ένα μεγάλο καλάθι, χάρισε στην ομάδα του τη νίκη μέσα στο Κάουνας (78-73)!
Ετσι, ο Παναθηναϊκός έγινε κυρίαρχος για την πρόκριση, πήρε την εκτός έδρας νίκη που χρειαζόταν και υπό το βλέμμα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου που ήταν στο γήπεδο, πανηγύρισε μια σπουδαία επιτυχία που μπορεί να αποδειχτεί «κλειδί» στο φινάλε!
Ο Κροάτης πλέι μέικερ, μαζί με τον Διαμαντίδη που μοίρασε 10 ασίστ (!), ήταν οι κορυφαίοι του Παναθηναϊκού, ενώ μεγάλη εμφάνιση έκανε ο Γκιστ που τα έβαλε με όλους τους ψηλούς της Ζαλγκίρις, όταν οι Σχορτσανίτης και Λάσμε φορτώθηκαν με φάουλ.
«Αεράμυνες» από το ξεκίνημα
Το βασικό μέλημα του Παναθηναϊκού ήταν να κρατήσει την Ζάλγκιρις σε χαμηλό ρυθμό, αλλά στη μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου δεν τα κατάφερε. Οι Λιθουανοί είχαν 22 πόντους 10λεπτο, 43 στο ημίχρονο και με δεδομένο ότι ουδέποτε ήταν μετρ της άμυνας, το σκορ έφτασε στο 43-40 στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Η Ζάλγκιρις είχε 8 επιθετικά ριμπάουντ, άρα περισσότερες κατοχές από τον Παναθηναϊκό και από την στιγμή που πήρε ένα ελαφρύ προβάδισμα (227-17) το διατήρησε μέχρι και το τέλος του 20λέπτου.
Φάουλ – μαχαιριά από Λάσμε και Σχορτσανίτη!
Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για τον Πεδουλάκη ξεκίνησε από νωρίς, συγκεκριμένα από το 15', όταν είδε τους βασικούς ψηλούς του να φορτώνονται με φάουλ. Μέσα σ' ένα λεπτό οι Λάσμε και Σχορτσανίτης βρέθηκαν στον πάγκο με τρία φάουλ και τον «Αρτζι» να εμπιστεύεται τον Γκιστ στο «5». Μάλιστα είναι εντυπωσιακό πως και τα δύο τρία φάουλ των ψηλών του Παναθηναϊκού χρεώθηκαν ως επιθετικά και μάλιστα δεν σήκωναν αμφισβήτηση…
Η μεγάλη ευκαιρία του γ' 10λέπτου
Εστω και καθυστερημένα, ο Παναθηναϊκός έπαιξε περισσότερο έξυπνα στη γ' περίοδο και γι αυτό ροκάνισε την διαφορά και μάλιστα έφτασε να προηγηθεί στο σκορ. Οι «πράσινοι» κατέβασαν τον ρυθμό, δεν έτρεχαν σαν τους… τρελούς χωρίς λόγο, με αποτέλεσμα να δεχτούν μόλις 15 πόντους στη γ' περίοδο. Ο Η ελληνική ομάδα είχε πολλάκις την ευκαιρία να «χτίσει» και μια διαφορά, όταν πήρε τα ηνία στο σκορ (53-51), αλλά δύο άστοχα τρίποντα (Διαμαντίδης, Ματσιούλις), ένα ακόμη χαμένο λέι απ του Λιθουανού, έδωσαν την ευκαιρία στην Ζαλγκίρις να μείνει κοντά στο σκορ και μάλιστα να προηγηθεί με τη λήξη του χρόνου (58-56).
Απίστευτος Ούκιτς!
Το τελευταίο 10λεπτο ανήκει αποκλειστικά στον Ούκιτς, τον παίκτη που σ' ένα ακόμη κρίσιμο παιχνίδι φώναξε παρών, όπως έκανε και στον τελικό του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό! Ο Κροάτης έβαλε τρίποντα, καθοριστικά δίποντα αλά… Ναβάρο, πήρε κρίσιμο επιθετικό ριμπάουντ στα 30'' και ήταν αυτός που κλείδωσε τη νίκη διαμορφώνοντας το 77-71!
Ο Ούκιτς, σε συνεργασία με τον Διαμαντίδη, «έβγαλε» ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο χωρίς να αντικατασταθεί λεπτό και πώς να γίνει αυτό, όταν ο Πεδουλάκης άφησε επί 40λεπτα στον πάγκο τον Μπανκς και χρησιμοποίησε τον Ξανθόπουλο μόνο στο πρώτο ημίχρονο, μέχρι να του βάλει τις φωνές για μια λανθασμένη ενέργεια στην επίθεση! Η ουσία είναι ότι ο Παναθηναϊκός πήρε μια σπουδαία νίκη εκτός έδρας, κρατάει στα χέρια του την πρόκριση, που θα την καθαρίσει μια και καλή αν κάνει «διπλό» και στην Ισπανία επί της Μάλαγα!
Τα δεκάλεπτα: 22-19, 43-40, 58-56, 73-78
ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ (Πλάθα): Ντάρντεν 9 (1), Πόποβιτς 10, Λαβρίνοβιτς Ντ. 4, Γιουσκεβίτσιους, Γιαφτόκας 8, Κουζμίνσκας 5 (1), Λαφαγιέτ 15 (3), Καουκένας 4, Φουτ 7, Λαβρίνοβιτς Κ. 11 (1).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 8 (1), Ματσιούλις 4, Καπόνο 4 (1), Ούκιτς 21 (3), Λάσμε 9, Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 13 (4 τρίπ., 10ασ.), Γκιστ 12 (9ριμπ.), Ξανθόπουλος, Σχορτσανίτης 3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου