Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΠΑΟ στους «8», ζωντανός για 2η θέση!



Ο δεύτερος φετινός στόχος του Παναθηναϊκού επτεύχθη!
Με... περίπατο επί γερμανικού εδάφους επί της Μπάμπεργκ (82-60), οι έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης εξασφάλισαν και μαθηματικά την πρόκριση στους «8» της Ευρωλίγκα και πλέον κάνουν όνειρα ακόμη και για την 2η θέση στον όμιλο!
Ναι, καλά διαβάσατε, ακόμη και για την δεύτερη θέση, καθώς με δύο αποτελέσματα την τελευταία αγωνιστική (σ.σ. όχι τόσο «τρελά» με βάση τα όσα έχουμε δει φέτος), ο Παναθηναϊκός μπορεί να βγει δεύτερος, να πάρει το πλεονέκτημα έδρας και να φτάσει μέχρι το φάιναλ φορ!
Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη παρουσιάστηκε εξαιρετικά σοβαρή, δεν έπεσε στην «παγίδα» να υποτιμήσει την Μπάμπεργκ και έφτασε στην άνετη επικράτηση με... μαέστρο τον Διαμαντίδη.
Πλέον, ο μεγάλος αγώνας με την ΤΣΣΚΑ την τελευταία αγωνιστική αποκτά διπλό ενδιαφέρον: Από τη μία οι φίλοι της ομάδας θα έχουν την ευκαιρία να χειροκροτήσουν τους πάντες για την πρόκριση σε μια δύσκολη και μεταβατική περίοδο και παράλληλα να βοηθήσουν την ομάδα για να πετύχει τη νίκη απέναντι στην αδιάφορη βαθμολογικά ΤΣΣΚΑ που στην ουσία έχει «κλειδώσει» την πρώτη θέση.
Η διπλή έκπληξη του Πεδουλάκη
Η σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισε ο Παναθηναϊκός το παιχνίδι φάνηκε από το ξεκίνημα. Ο Πεδουλάκης επέλεξε στη βασική πεντάδα τον Μπανκς αντί του Διαμαντίδη και τον Σχορτσανίτη στη θέση του Λάσμε και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Οι «πράσινοι» ήλεγξαν από νωρίς τον ρυθμό, πήραν κεφάλι στο σκορ και μόλις ο Διαμαντίδης πάτησε στο παρκέ η διαφορά άρχισε να ξεφεύγει!
Με το καλημέρα ο αρχηγός ευστόχησε σε δύο τρίποντα, ο Παναθηναϊκός πήγε στο +9 κι έκλεισε το 10λεπτο στο +10 (26-16), με τον Πεδουλάκη να παίρνει λύσεις απ' όλους τους παίκτες του, έχοντας απόλυτη ισορροπία εντός κι εκτός καλαθιού. Είναι ενδεικτικό ότι ο «Σόφο» φόρτωσε τους αντιπάλους του με πέντε φάουλ σε 10 λεπτά, ενώ οκτώ παίκτες είχαν καταφέρει να σημειώσουν πόντο και τους Διαμαντίδη - Σχορτσανίτη να καθοδηγούν με απόλυτη ευστοχία.
Στο +16 και ρεσιτάλ... καρφωμάτων!
Με την άμυνα του Παναθηναϊκού να «πνίγει» τα λιγοστά «όπλα» της Μπάμπεργκ, ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να συναντήσει προβλήματα. Με δεδομένο ότι σε 20 ολόκληρα λεπτά δέχτηκε 27 πόντους, ήταν σχετικά εύκολο να αποκτήσει διαφορά ασφαλείας. Πόσο μάλλον, όταν ο Διαμαντίδης είναι σε τέτοια κατάσταση... Με εντυπωσιακά άλει-ουπ που σίγουρα θα είναι στο Τοπ-10 της αγωνιστικής, οι «πράσινοι» έστειλαν τη διαφορά πάνω από τους 10 πόντους και στο 15΄ βρίσκονταν ήδη στο +16 (36-20).
Ταυτόχρονα, ο Σχορτσανίτης έκανε... πλάκα απέναντι στους ψηλούς της Μπάμπεργκ και σε συνδυασμό με την καλή εμφάνιση των Ματσιούλις, Λάσμε, Γκιστ, η διαφορά παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα μέχρι και το τέλος του πρώτου ημιχρόνου (42-27). Ενδεικτικό της διαφοράς των δύο ομάδων ήταν το 51-27 στο σύστημα αξιολόγησης, τα 6 λιγότερα λάθη του Παναθηναϊκού, τα 6-0 κλεψίματα και το διπλάσιο ποσοστό στα δίποντα (63%-30%).
«Περίπατος» και πανηγύρι στην εξέδρα
Η υπόθεση «πρόκριση» είχε πάρει τον δρόμο της, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν άφησε το πόδι από το γκάζι. Στα πρώτα λεπτά της γ' περιόδου η διαφορά εκτινάχθηκε πάνω από τους 20 πόντους (48-27) και τα πράγματα απλοποιήθηκαν. Οι «πράσινοι» αν και έδειχναν να καθαρίζουν, δεν κατέβασαν ταχύτητα παρέμειναν σοβαροί και με εξαίρεση ένα δίλεπτο από το 27' έως το 29', όταν οι Γερμανοί μείωσαν στους 15 (55-40), διατήρησαν την διαφορά ασφαλείας και δεν κινδύνευσαν ποτέ. Το σκηνικό ενθουσίασε βεβαίως τους λιγοστούς Ελληνες που βρέθηκαν στις εξέδρες, πανηγύριζαν κάθε καλάθι και από την αρχή ώς το τέλος φώναζαν συνθήματα για τον Παναθηναϊκό.
Ρεσιτάλ του Ματσιούλις!
Η τελευταία περίοδος δεν είχα κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον, παρά μόνο για το προσωπικό ρεσιτάλ του Γιόνας Ματσιούλις! Ο Λιθουανός βάλθηκε να... τρελάνει τους πάντες και τα κατάφερε, καθώς ευστόχησε σε 5 στα 5 τρίποντα σε ισάριθμες επιθέσεις (!), γεγονός που προκάλεσε την... έκρξη του «πράσινου» πάγκου που σηκώθηκε και πανηγύριζε έξαλλα!
Τα δεκάλεπτα: 16-26, 27-42, 41-59, 60-82.
ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ (Φλέμινγκ): Νάχμπαρ 14 (1), Τάντα 4, Σμιντ, Νόιμαν 2, Φορντ 11 (1), Τζέικομπσεν 8 (2), Μάσεϊ, Γκαβέλ, Τσίρμπες, Ουόλς 12.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 5, Ματσιούλις 24 (6), Ούκιτς 4, Λάσμε 11, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 11 (1), Μπανκς 3 (1), Ξανθόπουλος 4, Γιαννόπουλος, Σκορδίλης, Σχορτσανίτης 10.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου