Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Τους «τελείωσες» αγόρι μου!

Ο Παναθηναϊκός είναι μια ανάσα από το Λονδίνο! Σ' έναν αγώνα θρίλερ, όπως ακριβώς ήταν και οι δύο προηγούμενοι, οι «πράσινοι» επικράτησαν της Μπαρτσελόνα στο «καυτό» ΟΑΚΑ με 65-63 και την Πέμπτη χρειάζονται άλλη μία νίκη για να σφραγίσουν την πρόκριση και να κάνουν το μεγάλο «μπαμ» στέλνοντας τους Καταλανούς στο σπίτι του!Ακόμη κι αν δεν το κάνουν πάντως, θα 'χουν άλλη μία ευκαιρία, την επόμενη εβδομάδα στην Μπαρτσελόνα για να ολοκληρώσουν τον θρίαμβο. Το τρίτο ματς είχε ολίγον από πρώτο και ολίγον από δεύτερο. Ο Διαμαντίδης ήταν αυτός που μ' ένα απίθανο τρίποντο με ταμπλό, ένα λεπτό πριν από το φινάλε, έκρινε ουσιαστικά τον νικητή, ενώ οι Γιασικεβίτσιους και Ναβάρο ήταν οι μοιραίοι για την Μπαρτσελόνα στις δύο τελευταίες επιθέσεις. Πρώτα ο Λιθουανός με το άστοχο τρίποντο 6'' πριν από το τέλος, για να ακολουθήσει ο Ισπανός στη λήξη με τρίποντο σχεδόν από το κέντρο.
To σοκ από τον κόσμο και το... αλάνθαστο πλάνο
Το sold out είναι λίγο για να περιγράψει κανείς αυτό που γινόταν στο ΟΑΚΑ. Τα 18.000 εισιτήρια που εκδόθηκαν δεν θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες και η εικόνα του σταδίου δεν έχει προηγούμενο. Φίλαθλοι στα σκαλιά, φίλαθλοι στα ρολόγια και το 22.000 μπορεί να είναι λίγο μπροσρά στο κόσμο που υπήρχε στο γήπεδο. Δεν θα μπορούσε λοιπόν αυτή η εικόνα να αφήσει ανεπηρέαστη την Μπαρτσελόνα, όσο έμπειρη κι αν είναι σε τέτοιες έδρες.
Ο Παναθηναϊκός με περισσότερη φρεσκάδα, ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο και βασική αρχή την άμυνά του πήρε από την αρχή το προβάδισμα και μόλις έβαλε τον κόσμο στην... εξίσωση, η διαφορά εκτινάχθηκε μέχρι τους 15 πόντους (29-14) με την απίστευτη συνεργασία Διαμαντίδη - Λάσμε και το κάρφωμα του δεύτερου. Το κέρδος για τον Παναθηναϊκό στο ίδιο διάστημα ήταν τα κερδισμένα φάουλ από τους Ουάλας (2), Τόμιτς (2) και Τζαουάι (3), με τον Πεδουλάκη την ίδια στιγμή να κάνει την απαραίτητη διαχείριση και να παίρνει απ' όλους αυτό που ακριβώς ονειρευόταν...
Μπαρτσελόνα... μόνο Σάρας
Μπορεί στο ξεκίνημα του αγώνα ο Ναβάρο να... ανησύχησε τον κόσμο, ωστόσο, στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού η Μπαρτσελόνα κρατιόταν στο παιχνίδι αποκλειστικά από τις εμπνέυσεις του Γιασικεβίτσιους. Ο Λιθουανός που χειροκροτήθηκε θερμά κατά την είσοδό του στο γήπεδο, ήταν η μοναδική αξιόπιστη επιθετική επιλογή των Καταλανών και ήταν η βασική αιτία που η διαφορά μειώθηκε στους 9 (38-29 ημίχρονο) αντί να πάει πάνω από τους 15.
Πέραν του «Σάρας», ο Πασκουάλ, για πρώτη φορά σ' αυτή τη σειρά των αγώνων έκανε αισθητή την παρουσία του και μαζί με τον Γιασικεβίτσιους ήταν οι άνθρωποι που διατήρησαν την Μπάρτσα στο ματς... Ενδεικτικό της κακής εμφάνισης των Ισπανών ή αν θέλετε της εκπληκτικής - για μια ακόμη φορά - άμυνας του Παναθηναϊκού, ήταν τα 3/13 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο και οι μόλις 2 ασίστ, στοιχείο ενδεικτικό του πώς κατάφεραν οι «πράσινοι» να τους βραχυκυκλώσουν και να τους οδηγήσουν στο «ένας εναντίον ενός» ή στις κακές επιλογές (π.χ. Σάδα) από τα 6,75μ.
«Κόλλησε» στη «ζώνη» ο Παναθηναϊκός
Ηταν σαφές πως ο Πασκουάλ θα έπρεπε να ρισκάρει και πήρε το ρίσκο του στο ξεκίνημα του γ' 10λεπτου, γυρίζοντάς την άμυνά του σε «ζώνη». Μάλιστα οι Ισπανοί άφηναν προκλητικά το σουτ στον Λάσμε, όταν αυτός έπαιρνε την μπάλα στη γραμμή των βολών και γύριζε προς το αντίπαλο καλάθι, με αποτέλεσμα ο Γκαμπονέζος που δεν είναι και ο καλύτερους σουτέρ του κόσμου, να στείλει δύο φορές την μπάλα στο σίδερο. Ετσι, σταδιακά η «Μπάρτσα» ανάγκασε τον Παναθηναϊκό να πάει σε τραβηγμένες προσπάθειες από τα 6,75μ., την ώρα που ο Πεδουλάκης με το «μπες - βγες» έψαχνε τον τρόπο για να βρει λύση. Ταυτόχρονα, η Μπαρτσελόνα στην επίθεση βρήκε λύσεις από Τόμιτς και Ναβάρο, συν βεβαίως τους Λόρμπεκ και Σάρας, κι έτσι οι Καταλανοί πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά με 49-48 και 51-50 στο 30'.
Μήτσος και πάλι Μήτσος!
Το μομέντουμ του αγώνα ήταν με την Μπαρτσελόνα, το ΟΑΚΑ είχε «παγώσει» και η Μπαρτσελόνα ήταν το αφεντικό μέχρι το 35'. Και λέμε μέχρι το 35' γιατί εκεί ήταν πάλι η ώρα του αρχηγού! Μ' ένα απίστευτο τρίποντο με ταμπλό με το σκορ στο 61-63 για την Μπαρτσελόνα, ο Παναθηναϊκός πήρε το προβάδισμα με 64-63 και αυτό ήταν η αρχή του καλού! Οι Καταλανοί είχαν δύο και τρεις ευκαιρίες, αλλά το σκηνικό ήταν καρμπόν με το δεύτερο ματς! Ο Γκιστ με μία βολή στα 5'' διαμόρφωσε το 65-63, αφού στα 6'' είχε προηγηθεί άστοχο δίποντο του Γιασικεβίτσιους, όπως ακριβώς έγινε και στο δεύτερο ματς! Στα τελευταία 5'' ο Ναβάρο επιχείρησε να «κλεψει» το ματς αλά Διαμαντίδης, ωστόσο, ο Λάσμε και ο Γκιστ έκλεισαν κάθε διάδρομο και το τρίποντο με το... αριστερό που έκανε ο Ισπανός δεν βρήκε τον στόχο!
Τα δεκάλεπτα: 20-10, 38-29, 50-51, 65-63
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 14 (2), Ματσιούλις 5, Ούκιτς 6, Λάσμε 11 (8 ριμπ), Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 12 (2), Γκιστ 9, Μπανκς, Ξανθόπουλος, Σχορτσανίτης 4.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Πασκουάλ): Σάδα, Χουέρτας, Αμπρίνες 6, Ναβάρο 17 (3), Γιασικεβίτσιους 13 (3), Ουάλας 5, Ίνγκλις, Λόρμπεκ 8, Τζαουάι 2, Τόμιτς 12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου